Uzman İsim “İçeriden Bilgi” Diyerek Duyurdu: En Düşük Emekli Maaşına Yapılacak Zammı Açıkladı

28 Şubat 2023 tarihinde Meclis’ten geçen EYT düzenlemesi ile geçtiğimiz yıl 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hakkı kazanırken, kademeli prim sistemi nedeniyle emekliliği bu yıla sarkan vatandaşların da sisteme eklenmesiyle birlikte Türkiye’deki emekli sayısı 17 milyonun üzerine çıktı.

Emekliler, aynı zamanda toplumun en büyük kalabalığını oluşturur hale gelirken, milyonlarca vatandaş ve emekli yakını için gözler temmuz ayında açıklanacak zam oranına çevrildi. 3 Temmuz’da paylaşılacak TÜİK verileri sonrasında belirlenecek enflasyon farkının yüzde 25 seviyelerinde olması beklenirken, asıl merak konusu yasa ile belirlenecek en düşük emekli maaşı oldu.

EMEKLİYE TEMMUZ AYINDA NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Ocak ayında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı için yüzde 49.25 zam açıklayan iktidar, en düşük emekli maaşında ise yalnızca yüzde 33.34’lük bir artışa gidilmesini kararlaştırmıştı. Halihazırda milyonlarca emekli vatandaş 10 bin TL almaya devam ederken, gazeteci Deniz Zeyrek ve ekonomist Şeref Oğuz kulislerden aldıkları duyumları aktararak, en düşük emekli maaşına yapılacak zam hakkında detaylı bilgiler aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in talimatları ile yürütülen üstü kapalı ‘kemer sıkma’ politikası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın parasal sıkılaşma adımları ile desteklenirken, çalışan ücretleri, memur ve emekli aylıkları konusunda yaşanan artışların kısıtlı kalacağı tahmin ediliyor.

“EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BU SEVİYEYE YÜKSELTİLECEK”

Deniz Zeyrek, bu nedenle temmuz ayında halihazırda 10 bin lira olan en düşük emekli maaşının 13 bin liraya çıkarılacağına dair içeriden duyum aldığını aktardı. Aynı zamanda şu anda 7 bin lira seviyelerinde bulunan en düşük emekli kök aylığının da 10 bin 500 lira sınırına çekileceğini aktaran Zeyrek, bunun üzerinde bir artışın gelmesinin mümkün gözükmediğini belirtti.

Ekonomist Şeref Oğuz ise daha iyimser bir tahminde bulunarak, “Emekli maaşlarına enflasyon farkı ve reis payı eklenecek gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı. Oğuz, emeklilerde taban aylığın temmuz itibarıyla 15 bin lira olmasının muhtemel olduğunu aktardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx