Kremlin’den ‘Trump’ açıklaması: Putin’in iletişime geçme planı yok

ABD’nin eski başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın 13 Temmuz Perşembe günü Pensilvanya’daki seçim mitingi sırasında uğradığı silahlı saldırıda yaralanmasının ardından Kremlin’den konuya ilişkin bir açıklama daha geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Donald Trump’la iletişime geçmediğini ve bu yönde bir planının bulunmadığını söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Putin’e uygulanan güvenlik önlemlerinin bu olay sonrası artırılıp artırılmayacağı sorusuna da yanıt veren Peskov, Putin’e halihazırda ‘uygun seviyede koruma’ önlemlerinin uygulandığına işaret ederek, “Güvenlik, olaylardan bağımsız bir şekilde, aşikar sebeplerden ötürü mevcut durumda artırılmış durumda” diye konuştu. Peskov, “Devlet Başkanı’na uygun seviyede güvenlik sağlandığını ve genel olarak uluslararası alanda gerilimin tırmanması da göz önünde bulundurularak gerekli olan her şeyin yapıldığını bir kez daha ifade edebilirim” dedi.

‘İTİBARSIZLAŞTIRMAYA YÖNELİK SAYISIZ GİRİŞİMDEN SONRA…’

Kremlin’den dün yapılan açıklamada ise Trump’a yönelik suikast teşebbüsünden ABD yönetiminin sorumlu olduğuna inanılmadığı, ancak yönetimin saldırıyı provoke eden atmosferi yarattığı söylenmişti. Putin, konuya ilişkin kamuoyuna henüz herhangi bir açıklama yapmazken, Peskov, dün yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Aday Trump’ı siyasi arenadan uzaklaştırmak için önce yasal araçları, mahkemeleri, savcıları kullanarak, siyasi olarak itibarsızlaştırmaya ve taviz vermeye yönelik sayısız girişimden sonra Trump’ın hayatının tehlikede olduğu, tüm dışardan gözlemleyenler için açıktı.”

Ne olmuştu?

Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için yarışan ABD’nin eski başkanı Donald Trump, Pensilvanya’daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Sağ kulağından yaralanan Trump’ın sağlık durumunun iyi olduğu bildirilmişti. Saldırıda mitinge katılan bir kişi hayatını kaybetmiş, iki kişi yaralanmıştı.

ABD Gizli Servisi, miting alanının dışındaki yüksek bir yerden kürsünün bulunduğu noktaya birçok kez ateş eden saldırganın ‘etkisiz hale getirildiğini’ açıklamıştı. ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamıştı.

FBI incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıklamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir