İstanbul’da kızamık alarmı: ‘Hepsi aşısızdı’

Kızamık Vakaları Artıyor: Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), son yıllarda kızamık vakalarındaki artışa dikkat çekerek aşının önemini vurguluyor. ABD başta olmak üzere birçok ülke, kızamık endişesi yaşıyor.

İstanbul’da durumu paylaşan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Burhan Küçükoğlu, hastalıklarda aşılamanın önemine dikkat çekiyor ve 2025 yılındaki vaka sayısını değerlendiriyor.

“2025 YILINDA 10’LU RAKAMLARDA KIZAMIK VAKASI GÖRÜLDÜ”

Dr. Küçükoğlu, kızamıkla ilgili dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini belirterek, “ABD ve Avrupa’da vakaların arttığını ve hastaneye yatışların yüzde 20’lere varan seviyelere ulaştığı bilgisini aldık. Kızamık, 5-7 yılda bir ateş ve döküntü şeklinde seyreden bulaşıcı bir hastalıktır. 2025 yılında ölüm vakası yaşanmadı, hastaneye yatışlar oldu ancak şifa ile taburcu edildi” diyor.

İstanbul’da kızamık vakalarının arttığını gözlemlediklerini belirten Dr. Küçükoğlu: “2023 ve 2024 yıllarında daha fazla vakala görüldü. 10’lu rakamlarda kızamık vakalarına şahit olduk. Bu vakaların tamamı 1 yaşından küçük ve aşısız çocuklardan oluşuyordu.”

Dr. Küçükoğlu ayrıca aşılara dirençli ailelerle karşılaştıklarını ve bu konuda aile hekimlerinin önemli bir rol oynadığını vurguluyor.

Kızamık aşısının uzun yıllardır kullanıldığına işaret eden Dr. Küçükoğlu, “Kızamık aşısı, hastalığın önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. 2002 yılında aşılama kapsayıcılığı yüzde 80’lerdeyken bugün bu oran yüzde 94-95’lere çıkmıştır. Aşılama çalışmalarımızda büyük bir gayretle devam etmekteyiz” diye konuştu.

Dr. Küçükoğlu, kızamığın ciddi komplikasyonlara sebep olabileceğini ve aşılamaya karşı çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtirken, “Vatandaşlarımızdan, aile hekimlerine güvenmelerini ve aşıya davet edildiklerinde bu davete iştirak etmelerini istiyoruz” dedi.

“Sağlık Bakanlığı’nın Yeni Adımı: TDAP Aşısı”

Sağlık Bakanlığı’nın yeni uygulamayı duyurduğunu belirten Dr. Küçükoğlu, “Boğmaca hastalığına karşı koruma sağlamak amacıyla Tetanos – Difteri – Aselüler Boğmaca (Tdab) Aşısını ücretsiz olarak uygulamaya başlayacağız” dedi.

Related Posts

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Sebze meyvedeki pestisiti yok eden Japon taktiği! Evdeki 2 malzeme yetiyor

İlkbaharın taptaze çilekleri, parlak renkleri ve iştah açıcı görünümleriyle sofralarımıza gelir. Ancak bu lezzetli meyvede gizlenen pestisitler sağlığımız için bir tehdit oluşturabilir. Bu aşamada, sadece su altında durulayarak yapılan temizlik yetersiz kalabiliyor. İşte Japonların sırrı.

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!