Havalar ısınıyor, uzmanlar uyardı: KKKA hastalığı bulaştıran keneler mayıs ve ağustos arasında daha aktif

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Uzmanından Kene Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek halkı uyardı. Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayında kenelerin yumurtalarından çıkarak doğaya yayıldığını ve vakaların ortaya çıkmaya başladığını ifade etti.

Kelkit Vadisi’nde yer alan Sivas, Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat’ın KKKA hastalığını bulaştıran kene popülasyonu açısından riskli iller olduğunu vurgulayan Çetin, özellikle sıcaklıkların artmasıyla doğada kene sayısının artacağını belirtti.

Risk grubundaki çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin dikkatli olması gerektiğini söyleyen Çetin, arazide bulunan kişilere döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.

Kene bulunabilecek alanlarda ilaçlama çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarında da dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların görülmeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastaların bulunduğunu ve vakaların mayıs-ağustos arasında artış göstereceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

Aşı Çalışmaları Devam Ediyor

Aşı çalışmalarından da bahseden Çetin, KKKA’ya karşı etkili aşılar geliştirmek için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Uluslararası konsorsiyumlarla işbirliği içinde olduklarını ifade eden Çetin, aşının hastalığa karşı önemli bir önlem olacağını söyledi.

İlaç geliştirme çalışmalarının da devam ettiğini belirten Çetin, bu çalışmaların sonucunda KKKA’ya karşı alınacak önlemlerin artacağını ve hastalığa yakalanma riskinin azalacağını ifade etti.

Related Posts

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor. 

Duşta yapılan idrar büyük hata! Uzmanı uyardı: ‘Yıllar içinde böbrekleri bitiriyor’

Duşta idrar yapma, birçok kişinin farkında olmadan benimsediği bir alışkanlık olabilir. Ancak sağlık uzmanları bu davranışın ciddi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirtiyor. Amerikalı ürojinekolog Dr. Teresa Irwin de duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında takipçilerine uyarılarda bulundu.

Son yıllarda yenidoğan sünneti tercih ediliyor! Her bebek için uygun mu?

Doğum sonrası ilk 28 günü kapsayan dönemde gerçekleştirilen yenidoğan sünneti, son yıllarda ailelerin de tercihi. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Kılıç, operasyonun öncesi ve sonrası için ise dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu söylüyor.

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Samsun’da beyin ölümü gerçekleşen gencin organları 6 hastaya umut oldu

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir