Ceyhan Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Colani, Ulusal Diyalog Konferansı’nda konuştu: Silahların devlete teslimi bir görev ve yükümlülük

Suriye'deki HTŞ yönetiminin başkanı Colani, Ulusal Diyalog Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, "Güvenlik ve birliğimizi sekteye uğratmaya çalışan herkese sert şekilde karşı durmalıyız" dedi.

Suriye’de Geçici Yönetim Başkanı Muhammed El Colani’nin Suriye’nin Yeniden İnşası ve Ulusal Diyalog Konferansı Konuşması

Heyet Tahrir Şam (HTŞ) önderliğindeki cihatçı grupların 8 Aralık 2024’te başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Suriye’de kurulan geçici yönetimin lideri Muhammed El Colani (Ahmed El Şara), bugün Şam’da düzenlenen Ulusal Diyalog Konferansı’nda önemli açıklamalarda bulundu.

Suriye devlet haber ajansı SANA tarafından yapılan haberde, Muhammed El Colani’nin başkent Şam’daki Halk Sarayı’nda gerçekleştirdiği konuşmada ülkenin yeniden inşasında büyük bir fırsata sahip olduklarını belirttiği aktarıldı. Colani, “Sabırlı olmalıyız ve Suriye’yi taşıyabileceğimizden daha büyük bir yük yüklememeliyiz. Ülkedeki tüm vatandaşların rolünü yerine getirmesi bir görevdir” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Suriye halkının başarılarını sabote etmeye çalışanlara karşı sert bir tutum sergilenmesi gerektiğini vurgulayan Colani, “Güvenliğimizi ve birliğimizi tehlikeye atan herkesle kararlı bir şekilde mücadele etmeli ve Suriye’nin felaketlerini fırsatlara dönüştürmeliyiz” şeklinde konuştu. Colani, ayrıca silahların devlete teslim edilmesi çağrısında bulunarak Suriye halkının vatanlarına olan bağlılığını yerine getirme sorumluluğunu hatırlattı. Muhammed El Colani, “Suriye, sizlere güveniyor. Onu bir daha hayal kırıklığına uğratmayacağınızdan, onu ihmal etmeyeceğinizden ve onu koruyup inşa etmek için uykusuz kalacağınızdan eminim” dedi.

Şeybani: Yeni Yatırım Fırsatları Üzerinde Çalışıyoruz

Suriye’nin geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani de Ulusal Diyalog Konferansı’nda konuşma yaptı. Şeybani, “Geçtiğimiz yıllarda Suriye, rejimin yarattığı sistematik bir savaş ve istisnai koşullarla karşı karşıya kaldı ancak özgürlük mücadelesinden vazgeçmeyerek açıklık ve etkili diplomasi üzerinde çalıştık” şeklinde konuştu. Ayrıca, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılması ve yeni yatırım fırsatlarının ortaya çıkarılması için çaba harcadıklarını belirten Şeybani, “Egemenliğimize ve kimliğimize zarar vermek isteyenlere asla izin vermeyeceğiz. Halkımızın iradesine saygı duyanların yanında, ülkemizin çıkarlarını koruyarak ilişkiler kurmaya hazırız” dedi.

Kürt Temsilciler Davet Edilmedi

Ulusal Diyalog Konferansı’na yönelik eleştiriler de gelmeye devam ediyor. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) konferansa davet edilmedi. SDG ve PYD’den yapılan açıklamalarda hiçbir üyenin davet edilmediği belirtildi. Ayrıca, Dürzi azınlığın yaşadığı Suveyda’ya 24 davet gönderilse de, Suriyeli Dürzi topluluğunun ruhani lideri Şeyh Hikmet el Hicri, Kürt temsilcilerin davet edilmemesi konusunda hayal kırıklığını dile getirdi.

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Sözcüsü Faysal Yusuf da konferansa Kürt temsilcilerin çağrılmadığını belirtti ve “Sadece bazı Kürt bireyler davet edildi. Bu, Kürt partilerinin dışlanması anlamına gelir” şeklinde açıklamalarda bulundu. Yusuf, “Kürtlerin, Suriye’nin geleceğini şekillendirme sürecinden dışlanmamasını ve bu sürece dahil edilmesini talep ediyoruz” dedi.

600’den Fazla Davetiye Gönderildi

Suriye’deki yeni yönetim tarafından oluşturulan Hazırlık Komitesi, Ulusal Diyalog Konferansı için yurt içinden ve yurt dışından 600’den fazla kişiye davet gönderdi. Konferansta, adalet, yeni anayasa, kurumların yeniden inşası, kişisel özgürlükler, sivil toplum kuruluşlarının önemi ve ekonomi üzerine altı çalıştay düzenlenmesi bekleniyor. Konferans sonuçları, ülkenin gelecekteki yöneticileri için tavsiye niteliği taşıyacak ancak bağlayıcılığı bulunmayacak.

Hazırlık Komitesi, konferans öncesinde ülkenin farklı bölgelerinde 30’dan fazla toplantı düzenledi. Bu toplantılara 4 binden fazla kişinin katıldığı belirtildi. Komite, ilk olarak 16 Şubat’ta Humus’ta bir toplantı düzenlerken, ardından Tartus, İdlib, Hama, Suveyda, Dera, Deyr El Zor ve Halep illerinde de bölge temsilcileriyle bir araya geldi. Haseke ve Rakka’nın temsilcileriyle de Şam’da oturumlar gerçekleştiren komite, ulusal diyalog sürecine tüm katılımcıları dahil etmek için çaba harcıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)