Amerikan medyası Politico yazdı… Gürcistan’daki yasa tartışmasının ardındaki komplo teorisi: Karanlık güçler ve masonlar

Gürcistan’da Gürcü Hayali Partisinin sunduğu “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısına parlamentoda ilk onay 17 Nisan’da, ikinci onay 1 Mayıs’ta verilmişti. Genel Kurulda 14 Mayıs’ta yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 “hayır”a karşılık 84 “evet” oyuyla kabul edilerek yasalaşmıştı. Düzenleme, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan’daki kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor. Gürcistan ‘Yabancı Ajanlar Yasası’ ile bir nevi dönüm noktasında. Politico’ da (21 Nisan 2015’te Avrupa Birliği’ne ilişkin haberciliği “sarsmak” amacıyla yayın hayatına başlayan Politico, her şeyden önce 2007 yılında Washington Post’un önde gelen iki yazarı John F. Harris ve Jim VandeHei tarafından kurulan Amerikan sitesinin bir uzantısıdır) yer alan haberde ; ‘Gürcistan’ın en kıdemli parlamenterlerinden biri, “yabancı ajanlar” yasasına yönelik öfke büyürken, Batı destekli STK’lar ve diğer karanlık güçlerden oluşan bir koalisyonun, ülkenin altını oymaya çalıştığı yönündeki komplo iddialarını yineledi’ diye yazıyor.

İngiltere’nin popüler podcast The News Agents (The News Agents, Persephonica tarafından Global Media & Entertainment için üretilen bir İngiliz günlük podcast’idir. Emily Maitlis, Jon Sopel ve Lewis Goodall tarafından sunulmaktadır. 30 Ağustos 2022’de hafta içi her öğleden sonra yayınlanan bölümlerle başladı.) konuşan iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin milletvekili ve parlamentonun dış ilişkiler komitesinin birinci başkan yardımcısı Mariam Lashkhi, tasarının Gürcistan’ın egemenliğini korumak için gerekli olduğunu savundu.

MASONLARA GÖNDERME

Haberde, parti başkanının mal varlığını Rusya’ da bulundurduğunun belirterek Rusya’ nın ülke üzerindeki etkisi anlatılmak isteniyor. Haberde ‘Büyük kişisel servetinin çoğunu Rusya’da biriktiren Gürcü Rüyası Partisi Başkanı Bidzina Ivanishvili, dünya çapında çatışmalar yaratmaktan ve ülkeleri Moskova ile savaşa sürüklemekten “küresel bir savaş partisinin” sorumlu olduğunu iddia etti. Geçen ay bir mitingde konuşan Ivanishvili, “Gürcistan’ı önce Rusya ile çatışmaya zorlayan, sonra da Ukrayna’yı daha da tehlikeli bir duruma sokan bu küresel güçtür” diyerek “STK’ları ve radikal muhalefeti” onların emirlerini yerine getirmekle suçladı’ diye yazıyor. ‘Küresel Savaş Partisi’ nin en büyük ortağı parti başkanına göre ‘Masonlar’. ‘“Dünya siyaseti üzerinde etkileri olduğunu tespit ettik” diye ısrar etti ancak sorumlu olduğu iddia edilen diğer grupların isimlerini vermeyi reddetti’ diye yazıyor Politico.

KÜRESEL SAVAŞ PARTİSİ: BİR RUS GÖRÜŞÜ MÜ?

Politico’daki haber-yorumda daha sonra bu ‘parti’nin ayrıntıları veriliyor. Kim çıkarmış nedir? ‘Yakın zamanda Güney Kafkasya ülkesine yaptığı bir ziyaret sırasında, Rusya yanlısı propagandayı yansıtan bir kavram olan “küresel savaş partisi” fikri hakkında ne düşündüğü sorulan Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielus Landsbergis kahkaha attı. Ancak “bu bir şaka değil , bu ciddi bir şey ve Kremlin’in söylemi” dedi.’

AB: “BU YASA SİZİ BİRLİĞE SOKMAZ”

AB cephesi aday statüsünü kazanan Gürcistan’nın bu yasayı çıkarmadaki ısrarı üyeliği tehlikeye düşüreceğini öne sürüyor haber sitesi ; ‘Geçtiğimiz haftalarda on binlerce Gürcü, Gürcü Rüyası’nın fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurtdışından alan STK’ları, kampanya gruplarını ve medya kuruluşlarını “yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden kuruluşlar” olarak kayıt yaptırmaya zorlama önerilerine karşı çıkmak için sokaklara döküldü. Brüksel kararın “Avrupa değerleriyle bağdaşmadığını” söyledi ve Gürcistan’ın aday statüsü kazanmasından sadece altı ay sonra tam üye olmasını engelleyeceği uyarısında bulundu.

BÜTÜN MESELE LGBT Mİ

Yasaya karşı çıkanların Politico’daki habere göre ‘endişeleri LGBT hareketenin ülkede yasaklanması amacı ile bu yasanın çıkarıldığı’ yönünde. Buradan hareket ile Rusya’ nın ülkede ‘azınlık gruplarına’ baskısının benzerinin Gürcistan’ da olacağı, ima ediliyor.

ABD’DE İŞİN İÇİNDE

Politico’daki yazı ABD’nin de bu ‘muhalif tayfaya’ yakın zamanda ekleneceği haberini veriyor: “Cumartesi günü, ABD Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Komitesi Başkanı, Güney Carolina Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Joe Wilson, Washington’da Gürcü rüyasındaki kilit politikacılara karşı yaptırımlara kapı açacak bir yasa tasarısı sunacağını doğruladı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx