Google henüz var olmayan Füzyon enerjisine milyar dolarlık yatırım yaptı

Füzyon Enerjisi: Geleceğin Parlak Yıldızı

Füzyon enerjisi, nükleer füzyon reaksiyonlarından elde edilen ısıyı kullanarak elektrik üreten bir enerji üretim yöntemidir. Bu yenilikçi enerji türü, gelecekte kuantum bilgisayarları gibi hızla yayılacak gibi görünmektedir. Şu an için henüz piyasada çalışan bir tesis bulunmamakla birlikte, şirketler bu yenilenebilir enerji kaynağına yatırım yapmaya devam etmektedir.

Google, güneş enerjisi tarlalarının ötesinde füzyon enerjisi alanında da yatırımlar yapmaktadır. Şirket, ileriye dönük planlamaları kapsamında şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır.

Belirsizliklere rağmen Google, önümüzdeki yıllardaki veri merkezi ihtiyaçlarını karşılamak için Commonwealth Fusion Systems (CFS) ile füzyon enerjisi alımı konusunda anlaşmıştır. Amerika merkezli CFS, önümüzdeki on yıl içinde ticari füzyon santralinin ilk çalışır durumda olanını kurmayı hedeflemektedir.

Enerji İhtiyacı Tavan Yaptı

Özellikle yapay zeka teknolojisinin gelişmesiyle Google gibi dev şirketlerin elektrik tüketimi önemli ölçüde artmıştır. 2024 Sürdürülebilirlik Raporu’na göre, Google’ın veri merkezleri sadece geçen yıl 30.8 milyon megavat-saat elektrik harcamıştır. Bu rakam, 2020’ye göre neredeyse iki katına çıkmıştır. Bugün, Google’ın enerji tüketiminin %96’sı yalnızca veri merkezlerinden kaynaklanmaktadır, bu da şirketin devasa ölçekte ve sürekli enerji ihtiyacını göstermektedir.

Google, artan enerji talebini karşılamak için şimdiden 200 megawatt füzyon enerjisi satın almıştır. Bu miktar, yaklaşık 200 bin Amerikan evinin yıllık enerji tüketimine denk gelmektedir. Ancak henüz çalışan bir tesis olmadığı için bu enerji, şimdilik bir sözleşmeden ibarettir.

Google Enerji ve İklim Politikaları Direktörü Michael Terrell, şirketin bu yatırımla sadece gelecekteki enerji ihtiyacını garanti altına almakla kalmayıp, aynı zamanda füzyon sektörüne güçlü bir piyasa sinyali göndermek istediğini belirtmektedir. Ancak sürecin hızı konusunda net bir takvim bulunmamaktadır.

Füzyon enerjisi konusundaki heyecan sadece Google ile sınırlı değil. Microsoft da Helion Energy adlı bir girişime yatırım yapmış ve 2028’e kadar füzyon elektriği elde etmeyi planladığını duyurmuştur. Önümüzdeki yıllarda bu enerji türünün daha fazla önem kazanması ve büyümesi beklenmektedir.

Related Posts

Bu üç güne dikkat: Dünya tarihinin en kısa günü yaşanacak

Dünyanın dönüşü beklenmedik bir şekilde hızlandı ve gelecek haftalarda tarihteki en kısa günlerden birinin yaşanması bekleniyor. Londra Üniversitesi’nden astrofizikçi Graham Jones; 9 Temmuz, 22 Temmuz ve 5 Ağustos’a dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Bu günlerde dünya, normal süreden 1.30 ila 1.51 milisaniye daha hızlı dönebilir.

Robot çağı başlıyor mu? Amazon, 1 milyon depo robotuna ulaştı

Robotlar ve robotik sistemler artık insan çalışanların yerini almaya başladı. Bu konuda önde olan firmalar arasında yer alan Amazon’un depo robot sayısı, neredeyse insan çalışanların sayısını yakalamak üzere.

Mario Kart World güncellendi, oyuncular çileden çıktı

Oyun dünyasının devlerinden Nintendo’nun popüler oyunu Mario Kart World için yayınladığı 1.1.2 numaralı son güncelleme, oyuncular arasında geniş çaplı bir tartışma ve rahatsızlık yarattı. Güncellemenin getirdiği en büyük değişiklik, çevrimiçi modda …

Sadece 1 litreyle 700 kat güç: Yeni motor teknolojisi elektrikli araçlara rakip oluyor!

İngiltere’den gelen sıvı nitrojenle çalışan motor teknolojisi, otomotiv endüstrisinde dengeleri değiştirmeye hazırlanıyor.

WhatsApp mesajları artık kontrol edilecek: Google tüm kullanıcılara mail gönderdi

Teknoloji devlerinin hayatımızı kolaylaştırma iddiasıyla sunduğu yapay zekâ sistemleri, artık kişisel sınırları da zorluyor. WhatsApp ve Mesajlar gibi uygulamalara, kullanıcı izni olmasa bile erişim sağlanabileceği iddiası sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.