Kadın Gemi Kaptanları ve Denizciler Derneği Kuruldu

Kadın Denizcilerin Güçlenen Rolü Deniz Ticaretini Değiştiriyor

Dünya ticaretinin yüzde 85’i deniz üzerinden yapılmasının yanı sıra, uluslararası limanlarda ve büyük gemilerde çalışan kadın denizcilerin sayısı da hızla artıyor. Ayrıca, deniz sporlarında ülkelerini başarıyla temsil eden kadın denizcilerin katılımıyla denizlerdeki kadın gücü belirgin bir şekilde artış gösteriyor.

Uluslararası ticaret için okyanuslarda seyreden gemilerde veya kara görevlerinde bulunan Türk kadın denizciler, ilk defa Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği çatısı altında bir araya geldi. Bu dernek, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan 8 Mart 2025’te İstanbul-Tuzla’da kuruldu. Dernekte, şehir hatlarında çalışan denizcilerden uluslararası limanlarda seyreden kaptanlara ve mühendislere kadar geniş bir yelpazede kadınlar bulunmaktadır.

Verilere göre, dünya denizlerinde farklı boy ve sınıftaki gemilerde çalışan 6,096 Türk kadın denizci bulunmaktadır. Zabitan sınıfında 1,803, tayfa sınıfında ise 4,293 kadın denizci yer alırken, limanlarda, özel şirketlerde, iç sularda, sualtında veya römorkaj hizmetlerinde çalışan diğer kadınlarla birlikte bu sayının en az 10,000 olduğu tahmin edilmektedir. Bu sebeple Türk denizci kadınların bir araya gelerek sorunları daha etkin bir şekilde çözme amacı güderek Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği kurulmuştur. Bu dernek, Türk denizcilik sektörü için bir ilktir ve hizmetlerine 8 Mart 2025’te İstanbul-Tuzla’da başlamıştır. Derneğin ilk yönetim kurulu, Kaptan Esra Ulutürk Dinç liderliğinde belirlenmiştir.

“Gemi Adamı” yerine “Gemi İnsanı” tanımı

Tuzla Belediyesi, Türkiye’nin ilk tamamen kadın denizcilerden oluşan derneği olan Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği’nin kuruluşu için Mavera Salonu’nu tahsis etmiştir. Derneğin yönetim kurulu Kaptan Esra Ulutürk Dinç’in başkanlığında Feyza Dinç, Deniz Özkan, Kübra Kırk ve Elif Erserçe’den oluşmaktadır. Denetim kurulunda ise Gülşah Durdu, Zehra Ünal ve Didem Ankan görev almaktadır.

“Deniz insanı” tanımı artık yaygınlaşıyor

Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği’nin Kurucu Başkanı Kaptan Esra Ulutürk, “Her mesleği başarıyla icra eden kadınların denizcilik sektöründeki artan rolü dünya çapında ilgi uyandırıyor. Artık uluslararası denizcilik literatüründe “Gemi Adamı” terimi kullanılmıyor, yerine “Gemi İnsanı” terimi geçiyor. Çünkü kadınlar artık gemilerin makine dairesinde çalışarak sorunları çözüyor, derin sularda zorlu görevleri üstleniyor, geminin rotasını belirleme sorumluluğunu taşıyor veya limanlarda milyonlarca dolar değerindeki yüklerin zamanında ulaşmasını sağlıyorlar. Yani kadınlar her alanda varlar. Biz de Türk denizci kadınların gücünü göstermek, birlik ve dayanışma ruhuyla buluşmak amacıyla derneğimizi kurarak Türk denizciliğine katkı sağlayacağız” şeklinde konuştu.

“Cesur ve çalışkan denizci kadınları bir araya getireceğiz”

Kadın Gemi Kaptanları, Mühendisleri ve Denizciler Derneği Başkan Yardımcısı Feyza Dinç ise, “Denizcilik sektörünün temelini oluşturan tüm deniz emekçisi kadınların bir arada olmasını hedefleyen, ortak sorunlarımızı ve taleplerimizi tek bir sesle duyurmak için bir araya gelerek bu derneği kurmaktan gurur duyuyorum. Her birimiz bir annenin evladı olmanın yanı sıra bir evladın da annesi olma potansiyelini göz önünde bulundurarak sektöre yenilikler getirip yapıcı çözümleri paylaşmak için böyle bir derneğe ihtiyaç duyduğumuz açıktı. Cesur ve çalışkan kadınlarımızın denizde eşit haklara sahip olduğu, ayrımcılığın olmadığı bir dünyada huzur ve mutluluk içinde çalışabilmesi için denizdeki tüm meslektaşlarımıza kapımız her zaman açık olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Denizci kentimizde kurulan dernek gurur verici”

Derneğin kuruluşuna destek veren Tuzla Belediye Başkan Yardımcısı Sinem Gülenç ise, “İlçemizin denizcilik kenti olma yolunda çalışmalarımız sürüyor. Bu anlamlı sivil toplum kuruluşunun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde ilçemizde hayata geçmesinden dolayı gurur duyuyoruz” şeklinde konuştu. – İSTANBUL

Related Posts

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları (01 Temmuz 2025)

Serbest piyasada 39,8730 liradan alınan dolar, 39,8750 liradan satılıyor. 47,0370 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 47,0390 lira olarak belirlendi. Dün doların satış fiyatı 39,8040, avronun satış fiyatı ise 46,7140 lira olmuştu. Serbest …

TÜSİAD Başkanı’ndan yeni ‘lider’ tanımı

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan liderlik üzerine bir paylaşım yaptı.

Yabancı, borsada 9 hafta sonra satışa döndü

Yabancı, borsada 9 hafta sonra satışa döndü

ÖTV ve KDV’de vergi fırtınası: TBMM’den geçti yeni dönem başlıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni kanun teklifi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergi sisteminde adaletin pekiştirilmesi, çeşitli muafiyet ve indirimlerin sınırlandırılması, doğrudan vergilerin toplam vergi gelirlerindeki oranının …

Hazine’den 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası ihracı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, uluslararası sermaye piyasalarında 2,5 milyar dolarlık kira sertifikası (sukuk) ihraç edildiğini bildirdi.

Ticaret Bakanlığı duyurdu: 72 milyon lira idari para cezası uygulandı!

Ticaret Bakanlığı’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında Ticaret Bakanlığımız tarafından yapılan inceleme ve denetimlerde yetki belgesiz ikinci el …