Silifke’de Kış Ortasında da Çilek Üretimi Devam Ediyor
Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesinde, kış aylarında bile çilek üretimi kesintisiz devam ediyor. Silifke’de 10 bin dönüm arazide yılda 50 bin ton çilek üretiliyor. Üretilen çileğin yaklaşık 5 bin tonu, Rusya, Türk Cumhuriyetlerine, Orta Doğu ve diğer ülkelere ihraç ediliyor.
Genellikle kış aylarında örtü altında yetiştirilen çilekler, özenle toplanıp paketlenerek piyasaya sunuluyor. Kilosu 150 liradan satılan çileklere, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden yoğun talep oluyor.
“Topraksız Çilek Üretimi Yapan Çiftçiler”
Kurtuluş Mahallesi’nde çilek üreticisi Murat Mavi, topraksız çilek üretimi yaptıklarını belirterek, “Silifke’de 8 bin metrekarelik alanda 120 bin kök dikimi yapıyoruz ve yaklaşık 100 tonluk bir hasat bekliyoruz. İhracat faaliyetlerimizi hem yurt içinde hem de dışında sürdürüyoruz. Özellikle Arap Yarımadası’ndan, Katar, Dubai ve Suudi Arabistan’dan ciddi talep var. 8-9 ay boyunca çilek hasadı yaparak yaklaşık 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Coğrafi işaretli çileğimiz, uluslararası pazarda daha fazla ilgi görmemizi sağlıyor” şeklinde konuştu.
“Yüksek Verim Beklenen Topraksız Tarım Uygulaması”
Ziraat Mühendisi Ali Böyür, yaptığı açıklamada, “Topraksız tarımı 8 dekarlık alanda gerçekleştiriyoruz. Danışmanlığını üstlendiğim serada 100 binden fazla çilek dikimi yapıyoruz. Dönüm başına ortalama 12-15 ton verim bekliyoruz. Ürettiğimiz çilekler, Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Silifke çileği, coğrafi işaret aldıktan sonra daha fazla talep görmeye başladı. Bu durum, üretim ve pazarlama faaliyetlerimizi olumlu yönde etkiliyor. Çileğimizin satış fiyatı, kalite ve ambalaja bağlı olarak 120-150 TL arasında değişmektedir” dedi.
More Stories
Tilkiyi elleriyle beslediler
Eski MI6 Direktörü Younger’ın mesajı: ABD’nin kurallarını takan kalmadı… Güçlü liderlere rol biçti, Yalta benzetmesi yaptı
Mersin’de Düzensiz Göçle Mücadele Uygulaması