23 Şubat 2025

Ceyhan Haber Sitesi

Eğitim, Sağlık, Ekonomi, Teknoloji Haber Sitesi

Filistinliler enkaza dönen Gazze’deki yaşam koşullarını Cumhuriyet’e anlattı: Ateşkes umut oldu

İsrail'in 471 gün süren saldırılarının ardından Gazze’de 19 Ocak’ta ateşkes ilan edilmesiyle Filistinliler, yaralarını sarmaya çalışıyor.

Filistin’de Ateşkeste Enkaz Kaldırma Çalışmalarında Ölü Sayısı 48 Bin 319’a Yükseldi

Filistin’in Gazze şehrinde kırılgan ateşkeste yaşamını yitirenlerin sayısı 48 bin 319’a yükseldi.

Üç Filistinli, Gazze’nin çeşitli noktalarından ateşkes sonrası yaşananları aktardı. İsrail’in 6 Ocak’ta gerçekleştirdiği hava saldırısında ailesini kaybeden 29 yaşındaki bankacı Muhammet Bereket, “Evimizi bombalayan saldırı sabaha karşı 5.30’da gerçekleşti. Annem, babam ve iki kardeşimi kaybettim. O gün, eşimin ailesinin yanına gitmiştim ve ateşkes sağlandıktan ertesi gün geri dönecektim. Kardeşlerimin cansız bedenleri ise 13 Şubat’ta çıkarıldı.” şeklinde konuştu. Bereket, “Ailemi yeni kaybetmiş olmama rağmen ateşkes olumlu bir adım olsa da içim buruk. Ailem tamamen nüfus kaydından silindi. Bu durum beni üzüyor çünkü ailem savaşın uzun süre dayanmış olmasına rağmen bitmesine yakın bir zamanda hayatını kaybetti. Çok üzgünüm.” ifadelerini kullandı.

‘Yeniden İnşa Edilecek’

Gelecek planlarına ilişkin konuşan Bereket, “ABD Başkanı Donald Trump ‘Gazze’yi terk etmelerini istiyorum’ dese de Gazze halkı, topraklarına ve enkazlarına ne kadar değer verdiklerini bilse terk etmez. Ateşkesten sonra evleri yıkılan herkes çadır kurdu. Gazze’deki herkes, yıkılan evlerine son derece bağlı. Ateşkes büyük umut verici oldu. Birçok kişi ailesini kaybetmiş olmasına rağmen hayata devam etmeye kararlı. Gazze’yi yeniden inşa edeceğiz.” dedi.

İlaç Sorunu

Bereket, Gazze’deki son durumu aktararak birçok restoranın yeniden açıldığını ancak ilaç sorunu yaşandığını belirtti. “Şeker hastalığı ilacı, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler bulunmuyor.” diyen Bereket, Refah Sınır Kapısı Güvenlik Şube Müdürü olan 49 yaşındaki Ahmed Alafri’nin, Mısır sınırındaki kentte yaşamın normale dönmeye başladığını söylediğini aktardı. Alafri, “İsrail, Refah’ta da yurttaşlara kötü davranıyor. Keyfi olarak saatlerce bekletiyorlar ve hasta, yaralı insanları olumsuz koşullarda bekletiyorlar. İsrail askerleri, sınır kapısındaki Gazzelilere hakaret ediyor ve dövüyor.” şeklinde konuştu.

‘Dr. Safiyye Bugün Serbest Bırakılacak’

24 yaşındaki bilgisayar mühendisi Ahmet Ebu Safiyye, Gazze’nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesi Müdürü olan Husam Ebu Safiyye’nin yeğeni. Ahmet, amcasının 22 Şubat’ta serbest bırakılacağını Kızılhaç tarafından kendilerine iletilmesinin beklendiğini söyledi. Ahmet Ebu Safiyye, “Amcamın herhangi bir suç işlemediği halde işkence gördükten sonra esir alındığını ve yaralıların, hastaların kısıtlı imkanlarla tedavi edilmeye çalışıldığı sırada tutuklandığını” belirtti. Ahmet, babasının da daha önce tutuklandığını ancak serbest bırakıldığını aktardı.

‘Gıda Fiyatları Düşüşte’

Ahmet, Gazze’deki yaşam koşullarını aktararak ev kiraladıklarını ve aylık kira olarak 1000 dolar ödediklerini belirtti. “Kiralar oldukça yüksek. Elektrik ve su kesintileri var. Jeneratörümüz var ama yüksek benzin fiyatları nedeniyle günde sadece iki saat çalıştırabiliyoruz.” diyen Ahmet, ateşkesten sonra gıda fiyatlarında düşüş yaşandığını ve “Savaş sırasında un fiyatının 250 dolar olduğunu, şimdi ise 25-30 dolar civarında olduğunu” belirtti. Ahmet, “Ateşkesten sonra hayat yavaş yavaş normale dönüyor. Kafeler, restoranlar, berberler yeniden açıldı. Eski hayatımıza dönmeye çalışıyoruz.” dedi.