Biyolojik yaşın hesaplanması: Gerçekten kaç yaşındayım?
Vejetaryenler ve mutlu evli insanlar daha az mı yaşlanıyor ? Sağlığınızı etkileyen risk faktörlerine göre gerçek biyolojik yaşınızı öğrenin.
Bilgilerimiz ve ipuçlarımız uzun vadede sağlıklı kalmanıza ve hatta muhtemelen hastalıkları önlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca gerçekte nerede durduğunuza dair temel bir fikir edinirsiniz.
Kaç yaşındayım: Yaşam beklentisi 140 yıla kadar çıkıyor
Sağlıklı yaşlanmak ve mutlu kalmak insanlığın en büyük hayallerinden biridir. Kişisel yaşam beklentisi de son 100 yılda, en azından sanayileşmiş ülkelerde, gelişmiş beslenme ve daha iyi tıbbi bakım nedeniyle önemli ölçüde arttı.
Avrupa’da bugün doğan bir erkek çocuk istatistiksel olarak ortalama 78 yaşına kadar yaşayacak, hatta bir kız çocuğu 83 yaşına kadar yaşayacak. Ve istatistiksel olarak, bundan sonra Avrupalıların ortalama yaşam süresi her on yılda bir iki buçuk yıl daha büyüyecek. İdeal durumda, iyi gelişmenin neredeyse hiçbir yukarıya doğru sınırı yok gibi görünüyor.
Uzmanlar,en son yaşlanma araştırmalarına dayanarak şunları söylüyor: “İnsanların 120 yaş sınırını aşması, hatta 140 yaşına kadar yaşaması mümkün!”
Biyolojik yaşımız hakkında uzman tartışması
Yukardaki uzman görüşle New York’taki Albert Einstein Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacıların 2016 yılında ifade ettiği ve insan yaşamının 125 yıl olarak sınırlı olduğunu düşünen görüşle çelişiyor.
Chaim Cohen ise teorisinin fareler, sıçanlar ve sinekler üzerinde yapılan hayvan deneyleriyle doğrulandığını düşünüyor; bu deneylerde diyetin değiştirilmesi, optimal ilaç tedavisi ve genetik mühendisliği müdahaleleriyle maksimum yaşam süresinde yüzde 30’a varan bir artış sağlandı. Vardığı sonuç: “Yaşlanma sürecini manipüle ederseniz, maksimum yaşam beklentisini de artırabilirsiniz.”
Bu yüzden kendimize karşı ne kadar nazik olduğumuz giderek daha önemli hale geliyor. Uzun süre sağlıklı yaşamak birçok insan için artık ulaşılmaz bir hayal olarak kalmayacak.
Kaç yaşındayım ?
O halde buraya ve şimdiye dönelim! Elbette kendinizi yorgun, motivasyonsuz hissettiğiniz ve yataktan kalkmakta zorlandığınız günler vardır. Diğer günlerde o kadar zinde ve enerji dolusunuz ki, ağaçları kolayca sökebilirsiniz. Ama neden bu?
Bir kişinin kişisel yaşam tarzının kendi refahını ve dolayısıyla biyolojik yaşını etkilediği kanıtlanmıştır. Pek çok insan genç yaşta takdir edilmekten ve yaşlandıklarında hala genç ve formda görünmekten hoşlanır.
Biyolojik yaşı etkileyen 3 faktör:
Elbette öncelikle biyolojik yaş sadece genlere ve genetik yapıya bağlı değildir.
Sigara içmek, alkol almak ve güneşlenmek gibi diğer faktörler de çoğu zaman biyolojik saati ve insanın yaşını etkiler. Bir kişinin ne kadar hızlı yaşlandığı büyük ölçüde yaşam tarzına ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra spor ve egzersize karşı tutumuna da bağlıdır .
Ayrıca kişinin sosyal çevresinin de kişinin kendi refahı ve biyolojik saatinin işleyişi üzerinde belirleyici bir etkisi vardır. İstikrarlı bir çevrede yaşayan, çok sayıda arkadaşı ve boş zaman aktiviteleri olan insanlar genellikle daha mutlu ve daha dengelidir.
Bu nedenle biyolojik yaş, egzersizden, bol miktarda meyve ve sebze içeren dengeli beslenmeden ve doğru iş-yaşam dengesinden etkilenebilir.
Ayrıca yılda sigara, alkol ve çok fazla güneşlenmekten kaçınmak da genç görünümünüzü korumada bir diğer önemli faktördür. Dinlenmek için hafta sonu gezileri, arkadaşlarla geçirilen akşamlar ve bolca eğlence, profesyonel çabalar ile özel stres arasındaki uygun ve hayati dengeyi bulmaya yardımcı olur.